Dietetická doporučení probírám vždy s každým klientem "na míru". Výbírám z nich ta nejdůležitější pro většinu lidí. 

Pojetí zdravého stravování naší a východní kultury se velmi liší. Výběr a úprava potravin by měl reflektovat stav jedince, roční období, věk atd… Existují ale základní doporučení, kterými by se měl řídit každý z nás. Jíme několikrát denně a proto má jídlo pro naše tělo zásadní význam. Může nám prospívat, ale může nám i škodit. 

Při dodržování základních doporučení získáte z jídla daleko více životní energie a vytěžíte pro sebe maximum. 

  1. Jíme v pravidelnou denní dobu, nevynecháváme jednotlivá jídla. Hlavní “trávící” orgán slezina miluje pravidelnost. 
  2. Jíme v klidu. Energie je tak zaměřena na trávení, není roztříštěná a strávit potravu je pro naše tělo snadnější. 
  3. Mléčné výrobky rozbředlého charakteru (jogurty, mléko, smetana, jogurtové nápoje, cottage sýr, zakysaná smetana, termix, lipánek…) jíme střídmě, při zahlenění vynecháme úplně. Tvrdé sýry a máslo mezi tyto nedoporučené výrobky nepatří.
  4. Teplota jídla by měla odpovídat ročnímu období - v létě si můžeme dovolit chladnější potraviny i tepelně neupravené, v zimě naopak veškerou zeleninu tepelně upravujeme (stačí minuta na pánvi). Nejíme chladné potraviny přímo z lednice.
  5. V zimě preferujeme místní ovoce (jablka, hrušky, sušené ovoce, které roste v našich zeměpisných šířkách). Tropické ovoce ochlazuje, jelikož roste v zemích, kde je tou dobou velké horko a místní obyvatelé se ochladit potřebují. My se naopak v zimě potřebujeme prohřát zevnitř.
  6. Džusy (i ty stoprocentní), smoothie, slazené nápoje jsou pro většinu lidí naprosto nevhodné. 
  7. Často připravujeme vývary z kostí, nejlepší jsou tlusté hovězí kosti, vaříme je minimálně 4 hodiny. 

Pojďme najít Vaši zdravotní rovnováhu

Tradiční čínská medicína už více než tisíc let pomáhá lidem na cestě k nalezení tělesné i duševní harmonie. Hledá příčinu nemoci, nepřekrývá jen její symptomy. Ptá se po důvodech vzniku, ty ošetřuje, a snaží se jim předejít.